section-b1f8aa3

A dandár jogelődje az 1950 októberében Székesfehérváron megalakult 17. Önálló Nehézharckocsi és Rohamlöveg Ezred volt. Alakulatunk hagyományosan a Magyar Honvédség legnehezebb technikáival felszerelt alakulata, így kezdetben, mint harckocsiezred minden Magyarországon rendszeresített harckocsi típust elsőként kapott meg.

Az akkori ezred a Székesfehérvári Könnyűipari Szerszámgépgyártól kapta meg a csapatzászlóját 1951. április 26-án. Ugyanebben az évben települt át az ezred Sárbogárdra, majd 1953-ban pedig diszlokált Bajra. A katonai szervezet ezzel együtt névváltozáson is átesett, így lett 31. Nehézharckocsi és Rohamlöveg Ezred.

A rendszeresített nehézharckocsikat és rohamlövegeket 1956-ban T-34-es harckocsikra cserélték. Ezzel párhuzamosan ismét névváltozás történt, innentől 25. Harckocsi Ezredként folytatódott a szervezet élete. Az alakulat 1957 húsvétján települt át jelenlegi helyőrségére Tatára.

A Magyar Néphadseregben elsőként fegyverezték fel a dandárt T-55 típusú harckocsikkal 1962-ben. A következő technikai újítás 16 évvel később következett be, amikor is a T-72 típusú harckocsikat állították rendszerbe. Az ezred eszközparkja 1986-ban tovább bővült a SZTRELA légvédelmi rakétával, a 2SZ1 Gvozgyika 122mm-es önjáró löveggel, valamint a BMP-1 lánctalpas gyalogsági harcjárművel.

A nyolcvanas évek mozgalmasak voltak az ezred életében, ugyanis ekkor kerültek a lövész és tüzéralakulatok Tatára, majd a kilencvenes években az alakulat átalakult gépesített lövész megnevezésűvé.

A dandár 1990. május 4-én vette fel a Klapka György nevet, mellyel együtt felvette a 25. Klapka György Harckocsidandár megnevezést. A kilencvenes és kétezres évek jártak a legtöbb technikai és szervezeti változással. Először 1996-ben átszervezték az alakulatot MH 25. Klapka György Önálló Gépesített Dandárra, majd az 1997-es szervezeti változások következtében 25. Klapka György Gépesített Lövészdandár nevet vette fel a katonai szervezet. Az 1999-es NATO csatlakozás alkalmából tartott központi ünnepséget a tatai laktanyában tartották.

Fegyvernemi váltás történt 2004-ben, ekkor ugyanis az alakulat felvette a 25. Klapka György Könnyű Lövészdandár elnevezést, valamint a teljes struktúrája könnyű lövészre specializálódott. Ekkor álltak hadrendbe a BTR-80 és a BTR-80/A típusú gyalogsági harcjárművek, valamint ekkor szüntették meg a kötelező sorkatonai szolgálatot.

A dandár 2007 óta működik, mint 25. Klapka György Lövészdandár.

//mh25.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2023/03/Artboard-2@10x.png
section-6ae3f25

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.