Történet

A Zászlóalj 1961. szeptember 20-án alakult meg, egy híradó századdal. A század állományát több helyőrségből – Gyöngyös, Kaposvár, Eger – ide helyezett tisztek, tisztesek, másod időszakos sorkatonák, valamint a tárgyév októberében bevonult újoncok képezték. Az alegység a csapatzászlóját a Tatabányai Bányatröszt dolgozóitól kapta november 18-án.

1963 első felében megalakult egy rádiós század, majd 1964 júniusában rendszeresítésre került 2 db BTR 50-PU parancsnoki jármű valamint 1 db FUG felderítő úszó gépkocsi. A zászlóalj 1967-ben egy zavaró csoporttal bővült, majd 1968-ban pedig technikai csoportot szerveztek az egységnél. Az alakulat részt vett az 1970-es árvíz sújtotta területek helyreállításában, valamint ekkor építették meg a híradó műhelyt.

1982-ben géptávíró szaktantermet alakítottak ki a központ-vezetékes századnál, valamint R-137-es rádióállomást állítottak rendszerbe a rádió századnál. A Csepel D344-es gépjárműveket GAZ-66-ra cserélték 1982-1985 között. Újabb R-137-es rádióállomást állítottak rendszerbe a híradó századnál 1985-ben.

A zászlóalj történetének első komoly átszervezési feladatát az 1987-es RUBIN feladat jelentette, ami során felszámolták a hadosztály szervezeteket, és létrehoztak három gépesített hadtestet, valamint az ezredeket dandárokká alakították. Ennek során a zászlóalj belső struktúrája átalakult, létrehozták a vezetési pont századokat, valamint a megszűnő híradó szervezetek technikai eszközeit átvették.

Az 1990-es évben vette fel a zászlóalj a MH Bottyán János Híradózászlóalj nevet. Ez a zászlóalj azonban 1991. augusztus 1-jén megszűnt, megkezdték a felszámolást és a zászlóalj bázisán megalakult december 2-án a 57. Vezetésbiztosító zászlóalj. A haderőreform keretében megalakult az 1. Katonai Kerület-parancsnokság, aminek alárendeltségében maradt a 25. Harckocsi-, a 37. és 31. gépesített dandár, a tapolcai 8. Harckocsi dandár és az abasári 80. gépesített lövészdandár, a Marcaliban települt 44. Tüzérdandár, valamint a győri 14. légvédelmi rakétaezred. Összevonásra került a 100. rendészeti-komendáns zászlóalj, az 57. Híradózászlóalj, melynek az új megnevezése 57. Vezetésbiztosító Zászlóalj lett.

A 1. Katonai Kerület-parancsnokság 1996-ban felszámolásra került, így Tata 35 év után megszűnt hadműveleti magasabbegység diszlokációs központjának lenni. A szervezeti változások miatt, több alegységet megszüntettek, csökkentették a békelétszámot.

Megalakult a Törzstámogató század, fő feladatuk a híradóbiztosítás a törzs irányába, majd 2016-ban az alegység a jogelődre való emlékezésből felvette az 57. Híradó- és Vezetéstámogató Század nevet.

 

Feladatai

-rendezvénybiztosítás

– törzskiszolgálás

– dandár harcálláspont telepítés, berendezés, üzemeltetés, biztosítás

– híradás megszervezése a dandár törzs és az alárendelt alegységek között

 

Fegyvernem ünnepe, védőszentje

Szeptember 17.  Híradók napja; Szent Gábriel főangyal a védőszent

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.